Sunday, 24 August 2014

Resepi: Agar Agar Milo/Vico/Coklat Jimat

Assalamualaikum korangggg!

Selamat pagi yang dah nak menjelang tengah hari hehe.

Dah lama tak up post pasal resepi. Padahal selalu je masuk dapur buat resepi yang entah pape. Tapi Alhamdulillah menjadiiii. Eh angkat bakul sendiri nampak wkwkwk.

So anyway harini nak share satu resepi mudah . Tak pasti relevan ke tak resepi ni untuk di share dalam blog sebab simple gilerrrr resepi dia okay. Tapi walaupun simple aku tengok banyak jugak blog blog up entry pasal agar agar coklat ni atau lebih dikenal sebagai agar agar Milo. Bagus bagus!

Bahan Bahan yang confirm senang nak cari di supermarket or even kedai runcit mamak:

1) Agar agar tali
2) Susu pekat manis
3) Milo/Vico
4) Gula

Cara Cara yang semudah abc uolss:

1) Basuh agar agar tali sehingga lembut


2) Masakkan agar agar tersebut bersama sedikit gula dan air secukupnya.

3) Sementara itu, bancuh Milo/Vico + Susu pekat manis dengan air panas.


Aku guna Vico sebab Milo kan boikot heee. Though its a less effort but I tried :)

3) Bila agar agar dalam periuk tadi dah hancur betol betol, toskan ke dalam bekas bersama bancuhan Milo/Vico.

4) Kacau sebati dan masukkan ke dalam bekas cantik cantik.

5) Simpan dalam peti ais dan makannnnn!


Maafkan saya sebab potongan agar agar tidak simetri. Aku adalah sejenis manusia yang tidak balance dalam hidup. Padahal gelojoh bangun pagi pagi terus bukak fridge nak makan agar agar haha.

Ya ampun senangnyeee lahai nak bahagiakan hati ni kan. Kalau yang dah kahwin boleh buat untuk suami dan anak anak. Makan agar agar sejuk pada waktu petang sangatlah nikmat tahu haha.

Well resepi ni aku buat semalam dalam pukul 12 malam gitu. Wahwah tangkas update blog tau. Gigih okay sebab harini kan ahad boleh lah makan agar agar sambil nonton tv walaupunn sorang sorang kat rumah. Sigh T_T

*Kalau ikotkan aku tak ada sukatan spesifik buat mana mana resepi sebab aku jenis yang main campak je bahan bahan. Alhamdulillah setakat ni menjadi je wiwiwii.



Thanks for reading!

2 comments:

Anonymous said...

Someone essentially lend a hand to make significantly posts I
would state. That is the very first time I frequented your website
page and so far? I amazed with the research you made to
create this particular publish incredible. Fantastic
activity!

Also visit my website numéro de carte bancaire gratuit

Sally Samsaiman said...

nak buat tu takde masalah...masalah dtg bila dah buat takde org nak makan!