Monday, 24 June 2013

Resepi Ori Kelantan: Cek Mek Molek

Assalamualaikum =D

Dah dua minggu pekena resepi ni. tapi busy punya pasal tak sempat nak update dalam belog ni haa. dalam insta ada lah jugak. ohh nampaknya insta dah jadi dunia kedua aku untuk update kehidupan yang penuh carca marba nih. so follow my insta @ainsyazanajamaludin if you don't mind hee.

ok lah cek mek ni kuih tradisi kat kelate. manis lembut dan memang umphhh. ahh dah kecur balik air liur nih. so disebabkan resepinya melampau punye senang so aku berjaya buat sensorang. yeayyy saya sudah besar!

Bahan-bahan yang senang dan dijamin tak membazir duit biasiswa korang:


1) Ubi keledek (tak kesah kaler ungu ke oren ke kuning ke)
2) Tepung gandum (tak sampai satu plastik)
3) Gula

Cara-cara yang super duper mudah:

1) Rebus ubi sampailah empuk (lagi empuk lagi senang keje korang nak lenyekkan ubi tu nanti)


2) Lenyekkan ubi sampai betul betul lumat


3)Tambah tepung gandum ke dalam ubi yang dilenyek sedikit demi sedikit
    (jangan tambah gandum banyak sangat, takot nanti keras pulak lahai cek mek korang tu hee)


4) Kemudian bentukkan adunan tadi ikot bentuk yang korang suka. basically bentuk cek mek adalah bujur. tapi kalau kena orang yang macam aku ni yang suka main masak masak memang tak ahh aku nak buat bentuk bujur je haha.

 masukkan gula. jangan terlebih gula pulak sebab takot terbocor pulak masa goreng nanti.


5) Lastly, goreng menggunakan api yang kecil. biarkan kekuningan dan hidangkan! mudah kan?


selain bentuk bujur, aku dah inovasikan cek mek ni jadi bentuk bulat dan hati. ha ala ngada je taw nak buat banyak bentuk bagai. bukan ape sebab kat rumah ni ada budak kecik. so punya lah nak attract diorang, aku buat macam macam bentuk. fun jugaklah bila buat cek mek versi bulat dan hati ni haha.





so let's try it. kuih tradisional tak bermakna tak boleh dimodenkan. iye ke tidokkk?


thanx for reading!

13 comments:

fatihah said...

wahhh boleh try ni wat bntuk hati che mek molek..try masak kat skolah mguu depan..manelah tahu dapat Band 6 ^_^

Suhaila Zahari said...

tak letak garam? ke guna marjerin ganti garam?

Ain Syazana said...

Suhaila Zahari: letak garam untuk rebus ubi je. Then xpayah letak dah :)

zera fina said...

kalau ganti kan gula dengan gula melaka bole kan?

Ain Syazana said...

zera fina: boleh jugak awk. cume maybe manis sikit laa hehe. sy x penah try ag huhu

Astuti Muhamaad said...

Huhu....nok try buatt lerrr...
X pernh dlm idop ag wat che mek molek ni...mkn jer beria..hihiii

Anonymous said...

Sdap nye...nk try la.. simplr je bhn2 dia..

Ain Syazana said...

Astuti Muhamaad: Hehe buat la awk. Buat sendiri baru puas hati makan =D

Ieda al-habsyi said...

Tqsm resipinya, kak nak cuba buat ptg nnt :)

Ain Syazana said...

ieda al-habsyi: most welcome! enjoy cooking :)

fazliana said...

wow nyummy sgt..mohon yer ambil resepi ini..tqvm=)

Anonymous said...

Penh buat x blh nk bntu sbb mlkt kt tgn dh Tue asyik tmbh tpung last jd keras bla msk








sheila said...

Waa.. mcm2 bentuk.. sy br nk nk bt ni.. google2 dulu tgk mbr2 yg da penah buat..